Printen met TPE / Flex 3D-filament: Vaak lastig

Reload3D TPE / Flex filament

Heb jij ook wel eens moeite om goed te 3D-printen met flexibel filament?

Het is een 3D-printer filament waar je heel veel mee kan, het rubberachtige filament TPE. Wel is het zo, dat het zich vaak niet makkelijk laat printen. Veel gehannes met instellingen van je 3D-printer is vaak het gevolg.

Hieronder een aantal tips over hoe je de boel kan afstellen om toch tot een goede 3D-print te komen:

  1. Om goed te kunnen printen met flexibele filament stel je de temperatuur van de nozzle in tussen de 220 – 240°C. Dit kan uiteraard iets afwijken, afhankelijk van je 3D-printer. Om te beginnen kun je het beste de temperatuur van de nozzle instellen op 225°C. Bij een te lage nozzle temperatuur kan het voorkomen dat het flexibele filament niet vloeibaar genoeg is. Dat veroorzaakt onder-extrusie.
    Probeer verschillende temperaturen te testen omdat dit per printer enorm kan verschillen.
  2. Het is aan te raden om met TPE filament langzaam te printen. Print je te snel, dan heb je de kans dat het filament samengedrukt wordt en knikt binnen in je printkop. Dat kan dan leiden tot verstoppingen. Hanteer een print-snelheid van onder de 25 mm/s.
  3. Een 3D-print gemaakt van TPE filament heeft redelijk snel last van vervormingen. Daarom kun je de koelventilator(en) het beste heel langzaam of pas aanzetten als je print een hoogte heeft van 3 – 4 mm. 

We hopen dat je wat aan deze tips hebt. Kom je er toch niet uit? Neem dan contact met ons op, we staan altijd voor je klaar!

 

 

Bewaren

Leave a Reply