Wat zijn nou precies de verschillen tussen PLA vs ABS filament?

Reload3D Makerbots

 

Reload3D heeft op dit moment 45 verschillende kleuren PLA vs 38 verschillende kleuren ABS filament in het assortiment.

 

Qua kleur lijken deze 2 erg veel op elkaar maar er zijn wel degelijk veel verschillen te benoemen.

 

PLA filament (PolyLactic Acid)

is gemaakt op basis van graansoorten en andere zetmeelrijke producten, zoals mais en tarwe. Hierdoor is het een stuk milieuvriendelijker dan ABS filament en is het biologisch afbreekbaar. Het geeft een zoetige lucht af bij het 3D-printen en is daardoor prettiger om mee te werken.
Heb je een 3D-pen? Dan raden wij mede om die reden aan om zoveel mogelijk te werken met PLA filament.

 

Het is verder wel zo, dat 3D-prints gemaakt met PLA filament minder hard en stevig zijn. Je zal er dan bijvoorbeeld ook geen attributen mee kunnen 3D-printen die onder (grote) druk komen te staan, zoals haakjes voor kleding of handdoeken. Wel is het ideaal om kleurrijke vazen mee te printen, poppetjes, of andere gedetailleerde decoratieve items. Een leuke bijkomstigheid  is dat PLA een lichte glans geeft aan de 3D-print.

 

Met PLA filament moet je printen onder lagere temperaturen dan ABS. Je gemaakte 3D-prints zijn hierdoor dan ook minder hittebestendig. Met PLA kan je eventueel ook  3D-printen zonder verwarmd heated bed.

 

Door de bovenstaande eigenschappen wordt PLA filament ook wel gezien als het 3D-printer filament voor de beginnende gebruiker van de 3D-printer!

 

 

ABS filament (Acrylonitile Butadiene Styrene)

is gemaakt op basis van aardolie en hierdoor minder milieuvriendelijk dan PLA filament. In tegenstelling tot de zoete lucht die PLA afgeeft, zal je bij het printen met ABS een verbrande plastic lucht ruiken.
Dit 3D-filament is tevens bruikbaar voor je 3D-printer pen. Wij raden wel aan te 3D-printen in een goed geventileerde ruimte.*

 

Printen met ABS geeft mooie, stevige 3D-prints. Je bent bekend met LEGO? Die steentjes zijn gemaakt van ABS. Ze zijn keihard en helder van kleur.

 

Een ander voordeel van ABS filament, is dat je het kan bewerken met aceton. Op deze manier maak je je 3D-print nog sterker en wordt het heel mooi glad en glimmend van structuur. PAS OP met het toepassen van deze bewerking want er komen erg schadelijke dampen bij vrij. We raden je aan om je hierover dus eerst goed in te lezen! Deze bewerking kan je bijvoorbeeld niet toepassen op PLA filament. Wil je meer weten over deze toepassing? Lees dan dit artikel!

 

Met ABS filament print je onder hogere temperaturen. Dat maakt de 3D-prints beter bestand tegen hitte. Wel is het een must om te werken met een verwarmd heated bed. Dit voorkomt warping (kromtrekken) van je 3D-print.

 

 

*Reload3D raadt bij het gebruik van elke soort filament aan te 3D-printen of 3D-tekenen in een goed geventileerde ruimte.

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply